De invloed van je menstruatiecyclus op je hormonen
Voel jij je de week voor je menstruatie al minder fit en gevoeliger? Heb je last van moodswings, eetbuien, hoofdpijn en heb je geen zin meer in seks? De vervelende klachten rondom je menstruatiecyclus hebben alles te maken met een disbalans van je hormonen. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om je klachten rondom je menstruatiecyclus te verminderen en je hormonen weer in balans te krijgen. Vrouwen hebben iedere dag een andere hormoonhuishouding door hun menstruatiecyclus, terwijl mannen eigenlijk iedere dag een zelfde hormoonspiegel hebben. Natuurlijk hebben ook mannen te maken met hormonen die rondom puberteit en penopauze veranderen. Maar lang niet zoveel dus als vrouwen.
Menstruatiecyclus en hormonen: hoe werkt dat precies?
De menstruatiecyclus en bijbehorende hormonen zouden we eenvoudig kunnen opsplitsen in twee fases. De eerste fase is de folliculaire fase die loopt van dag 1 tot dag 14. Dag 14 is de eisprong. De tweede fase is de luteale fase en loopt van dag 14 tot dag 28. Dat vraagt natuurlijk om wat meer uitleg:
Folliculaire fase:
Dag 1 tot 5: Op dag 1 begint de menstruatie, het baarmoederslijmvlies dat is opgebouwd in de afgelopen maand wordt afgestoten en komt naar buiten in de vorm van bloedverlies/slijm. Tegelijk begint er een nieuwe cyclus doordat de follikels (eicel met omhulsel) onder invloed van FSH (follikel stimulerend hormoon) gaan groeien.
Dag 5 tot 14: de groeiende eicellen produceren oestrogenen. Een van de eicellen groeit door tot de grootste en dominante eicel. De dominante eicel groeit door tot dag veertien en de aanmaak van oestrogeen blijft stijgen. Oestrogeen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt en dat er helder vloeibaar slijm aangemaakt wordt in de baarmoedermond om de zaadcel gemakkelijk naar de eileider de vervoeren.
Luteale fase:
Dag 14 tot 25: vlak voor dag 14 is het Luteïniserend hormoon dat ervoor zorgt dat de eisprong plaatsvindt. Na de eisprong verandert het omhulsel van de eicel welke is overgebleven in het gele lichaam, deze produceert vervolgens progesteron dat zorgt voor verdere rijping van de baarmoederwandcellen voor beter innestelen van een bevruchte eicel. Progesteron stimuleert tevens de schildklierwerking waardoor je lichaamstemperatuur iets stijgt.
Dag 25 tot 28: Als er geen bevruchting plaatsvindt, worden de eicel en het gele lichaam afgebroken. Daardoor gaan oestrogeen en progesteron vanaf de derde week na begin van menstruatie snel omlaag. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en de menstruatie begint. De eerste dag menstruatie is ook de start van een nieuwe menstruatiecyclus.
Je ziet dus dat er in de menstruatiecyclus verschillende hormonen aan bod komen die eerst opbouwen en later weer verminderen. Zo komt het dat je elke dag eigenlijk een andere hormoonhuishouding hebt als vrouw.
Menstruatieklachten verminderen
Op verschillende gebieden kun je zelf een hele hoop doen om eventuele menstruatieklachten te verminderen of zelfs te verhelpen. Om grofweg de gebieden beknopt en overzichtelijk te houden verdeel ik ze onder in voeding, beweging en stressreductie.
Voeding:
Door te kijken naar je voedingspatroon en daar aanpassingen in te doen die gericht zijn op jouw klachten kun je al een hoop oplossen. Eet zo puur en onbewerkt mogelijk en eet zo min mogelijk uit zakjes en pakjes. Vaak zitten daar namelijk allerlei toevoegingen in die je hormoonhuishouding en menstruatieklachten kunnen beïnvloeden. Maar ook het minderen of elimineren van suikers, gluten, koemelk en tarwe kunnen voor jou een hoop verbetering opleveren. Zo zijn er nog meerdere zaken die je op gebied van voeding kunt leren van een hormooncoach. Je hoeft geen strenge diëten te volgen. Maar als je weet welke voeding positieve en welke negatieve invloed hebben op jouw menstruatieklachten dan is het eenvoudig om daar rekening mee te houden. Je gaat er immers het positieve resultaat van ervaren en dat zorgt ervoor dat jij je weer beter en fijner voelt.
Beweging:
Op gebied van beweging is het van belang om te kijken wat je momenteel doet aan beweging en of er iets mist. Een belangrijk onderdeel om je menstruatieklachten te verminderen is krachttraining. Door meer spiermassa kun je je bloedsuikerspiegel beter op peil houden omdat je in spiermassa suikers opslaat die je later weer kunt gebruiken als je energie nodig hebt. Maar ook door het doen van krachttraining ga je meer testosteron en endorfine aanmaken en die geven je een fijn en goed gevoel. Testosteron maakt je ook nog eens daadkrachtiger en zelfverzekerder. En ook je zelfbeeld en je libido krijgen hierdoor nog een boost. Mooi meegenomen toch!
Stressreductie:
Stress doet ons geen goed en je hormonen worden er al helemaal niet blij van. Het is namelijk zo dat als je stress ervaart je lijf al haar energie nodig heeft om de stress aan te kunnen. Alle andere functies staan vervolgens op standje stil en krijgen geen kans. Dat betekent dat er geen energie meer over is voor een goede spijsvertering, maar ook niet voor je geslachtshormonen. En zo kun je dus klachten ervaren op allerlei gebieden met je gezondheid en dus ook menstruatieklachten. Je menstruatiecyclus en hormonen kunnen behoorlijk van de leg raken als je teveel stress ervaart. Je kunt er zelfs onvruchtbaar door worden. Gelukkig is ons lichaam slim en zit het zo mooi in elkaar dat je heel veel klachten nog kunt herstellen. Maar dan moet je er dus wel zelf goed voor zorgen.
Weg met die stemmingswisselingen!
Stemmingswisselingen rond de menstruatiecyclus herkennen waarschijnlijk heel veel vrouwen. Dit heeft ook weer te maken met de oestrogeenschommelingen tijdens de cyclus. Het kan zelfs zo zijn dat je depressieve klachten hebt door je hormonen die niet in balans zijn. De oplossing hiervoor ligt dus in een goede hormoonbalans. En om die hormonen weer in balans te krijgen zul je op verschillende gebieden moeten gaan bekijken wat er eventueel anders moet in je dagritme, eetgewoontes en beweegpatroon.
Ook aan depressieve klachten, stemmingswisselingen en een kort lontje is dus wat te doen gelukkig.
Denk dus niet meteen dat er iets ergs mis met je is maar onderzoek samen met een hormooncoach of je een goede en effectieve oplossing vindt voor je psychische klachten. Want ook je psyche wordt beïnvloed door je hormonen.
Een hormoon coach kan helpen
Omdat iedere vrouw anders is en verschillend in haar eventuele menstruatieklachten is het belangrijk dat er goed bekeken wordt waar de klachten vandaan komen en wat de oorzaak is. Alleen zo kun je je menstruatieklachten op de juiste manier en bij de kern aanpakken. Een hormooncoach kan je hier perfect bij helpen en samen met jou een persoonlijk plan maken. Door de juiste coaching kan een hormooncoach je leren hoe en wat jij zelf kunt doen om je menstruatieklachten te verminderen of op te lossen. Vaak heb je iemand nodig die je kan monitoren en kan bijsturen in jouw groeiproces zodat jij het daarna op eigen kracht kunt voortzetten. Een hormooncoach is dus een waardevolle investering in je eigen gezondheid en welzijn. Zodat jij weer fit en energiek zonder klachten door het leven kunt!
Bekijk de via deze link meer informatie over hormooncoaching. Heb jij meer vragen hierover en wil jij van jouw menstruatieklachten af, stuur dan een mailtje naar marjolein@praktijkmj.nl.