Slaapproblemen? Dit kan je er tegen doen!
Heb je vaak en soms zelfs dagelijks last van slaapproblemen en ben je overdag niet vooruit te branden? Weet dan dat je echt wat aan dit probleem kunt doen. Lees in mijn blog wat de oorzaken kunnen zijn van je slaapproblemen en wat een gezonde levensstijl hieraan kan verbeteren. Zo kun je jouw dag weer met voldoende energie starten en kun je ook mentaal veel meer aan. Bovendien voel je je positiever en blijer als je voldoende slaapt en een goed dag- en nachtritme kunt creëren.
De oorzaken van slaapproblemen
Aan slaapproblemen kunnen heel veel oorzaken ten gronde liggen. Misschien herken je bij jezelf één of meerdere van de oorzaken die ik hieronder heb omschreven. Als lifestyle coach ga ik graag met jou aan de slag om een gezonde levensstijl te creëren en jouw slaapproblemen te verhelpen.
- Een goede balans tussen dag- en nachtritme: Door overdag voldoende te bewegen en naar buiten te gaan komt er daglicht op je netvlies wat zorgt voor de aanmaak van serotonine (gelukshormoon). Dit is nodig om in de avond melatonine (slaaphormoon) te kunnen produceren. Melatonine zorgt ervoor dat je je slaperig en rustig gaat voelen zodat je goed in slaap kunt vallen. Een regelmaat in je dag- en nachtritme is dus van groot belang om van je slaapproblemen af te komen.
- Langdurige stress: Om goed te kunnen slapen is het van groot belang dat het stresshormoon cortisol in de avond laag is. Het zorgt ervoor dat je in een plotselinge situatie snel en direct kunt reageren. Als je cortisol te lang hoog blijft en je dus teveel stress ervaart zegt je lichaam dat het niet veilig is om te gaan slapen. Je lichaam maakt dan ook geen melatonine (slaaphormoon) aan omdat stress altijd voorrang krijgt in je systeem. Stress kan dus een grote oorzaak zijn van je slaapproblemen.
- Progesterontekort: Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon en is belangrijk voor een goede nachtrust. Dit hormoon helpt namelijk mee aan de duur en diepte van je slaap. Zowel stress, uitblijvende eisprong, de overgang en ouder worden kunnen een tekort aan progesteron veroorzaken. En mocht je in de overgang zijn dan ken je wellicht het nachtzweten wat ook niet bijdraagt aan een goede nachtrust.
- Te veel suikers en snelle koolhydraten: Als je chronisch te veel suikers en snelle koolhydraten eet kun je insulineresistent worden. Je cellen worden dan ongevoelig voor insuline (suikers) waardoor je bloedsuikerspiegel niet stabiel is en er juist hoge pieken en diepe dalen van insuline kunnen ontstaan. En dit heeft weer een negatief effect op de aanmaak van je gelukshormoon overdag waaruit ’s avonds het slaaphormoon wordt aangemaakt. Een gezonde levensstijl met onbewerkte en pure voeding is dus van groot belang om slaapproblemen tegen te gaan.
- Tekorten aan vitamines en mineralen: Zink, magnesium, calcium, vitamine B3, B5, B6, B12 en C zijn belangrijk voor de aanmaak van het slaaphormoon. Een eventuele aanvulling van de bovengenoemde vitamines en mineralen kan dus een goede optie zijn om je slaapproblemen tegen te gaan.
- Producten met cafeïne, theïne of theobromine: Koffie, thee (zwarte, witte en groene thee) en chocolade kun je ’s avonds beter niet meer eten. Deze stofjes zijn activerend en kunnen dus van invloed zijn op jouw slaapproblemen.
- Alcohol drinken: Waarschijnlijk wist je dit al maar alcohol verhoogt je cortisolgehalte en dit effect kan tot wel 24 uur na het drinken van alcohol aanhouden. Vooral het goed kunnen doorslapen en in een diepe slaap komen worden door alcohol verstoord. In een gezonde levensstijl mag je gerust een keer een wijntje drinken maar probeer het bij 2 wijntjes in de week te houden.
- Een goede darmwerking: Het gelukshormoon wordt voor een groot deel in je darmen aangemaakt. Het is dus van belang dat je darmen in goede gezondheid verkeren. Het eten van 400-500 gram groenten (vezels) per dag draagt bij aan een goede darmwerking. Denk ook aan eventuele gevoeligheden voor gluten en lactose.
- Voldoende bewegen overdag: Door overdag te bewegen/sporten maak je het gelukshormoon aan en dat geeft je een fijn en lekker gevoel. Later op de avond sporten zorgt juist voor een stijging van je cortisol en dat kan slaapproblemen veroorzaken.
- Knuffel lekker veel: Oxytocine ook wel knuffelhormoon genoemd geeft je een lekker gevoel. Oxytocine is een mooie compensator voor cortisol (stress). Door zeker 8 x per dag minimaal 30 seconden te knuffelen met wie jij maar wil maak je voldoende oxytocine aan. Maar ook leuke dingen ondernemen met andere mensen zoals een dagje naar de stad, een weekendje weg of naar de speeltuin samen met de kinderen is goed voor je oxytocine aanmaak. Dus houd je vooral niet in en knuffel lekker veel en vaak!
- Ontspannen: Lachen, maar ook seks en het krijgen van een orgasme zorgen voor een flinke stijging in je oxytocine aanmaak. Dit is echt een belangrijk onderdeel in een leefstijl zonder slaapproblemen. Mooi excuus dus om lekker veel te lachen en regelmatig het bed in te duiken met je partner;)
Een gezonde levensstijl helpt!
Zoals je hebt kunnen lezen zijn de bovenstaande oorzaken een gevolg van een leefstijl die slaapproblemen kunnen veroorzaken. Als lifestyle coach maak ik jou bewust van hoe je leefstijl er op dit moment uitziet en kijken we samen hoe we met aanpassingen een gezonde levensstijl kunnen creëren. Hierdoor zul je merken dat je een betere nachtrust hebt en je weer energiek aan je dag kunt beginnen. Weg dus met die slaapproblemen en zorg goed voor jezelf, want jouw lichaam is je eigen fabriek en alles wat je erin stopt heeft effect op wat er uit die fabriek komt.
Wil jij weer een goede nachtrust?
Als lifestyle coach kan ik je helpen onderzoeken waar de oorzaak ligt van jouw slaapproblemen en hoe je die het beste op kunt lossen. Ik leer je hoe je zelf vanaf nu en in de toekomst de juiste keuzes weet te maken om jezelf fit en energiek te voelen. Een goede nachtrust is daarbij van het grootste belang! Wil jij weten hoe een lifestyle coach je kan helpen? Kijk dan even op de lifestyle coach pagina voor meer informatie. Heb je vragen dan kun je me ook altijd mailen marjolein@praktijkmj.nl.