Stress voorkomen? 3 tips om het vakantiegevoel vast te houden

Je hebt lang uitgekeken naar die welverdiende vakantie. Je bent helemaal tot rust gekomen, maar merkt dat je al snel terugvalt in de dagelijkse sleur. Het zou toch heerlijk zijn als we dat vakantiegevoel langer vast konden houden? Een gevoel van vrijheid en even geen stress, dat willen we toch allemaal? Met deze 3 tips help ik jou om de rust die je op vakantie ervaart te bewaren tijdens de dagelijkse sleur. Door met simpele aanpassingen meer rust te nemen kan je een hoop stress voorkomen.

1. Stress voorkomen door op één ding tegelijk te focussen

Omdat je op vakantie niks hoeft en alles mag krijgen je lichaam en geest de kans om tot rust te komen en op te laden. In het dagelijks leven zijn er meerdere zaken die je aandacht vragen zoals; kinderen, werk, huishouden, sport, hobby, familie, vrienden je relatie en jezelf. Op vakantie kun je je makkelijker focussen op één van deze zaken. Je kunt je focussen op je gezin en alle andere dingen zijn even niet belangrijk. Hierdoor ervaar je direct meer rust en kom je tot ontspanning. Eigenlijk kun je dit in je dagelijks leven ook toepassen om stress te voorkomen. Probeer je eens wat meer te focussen op één ding. Multitasken klinkt geweldig maar werkt niet echt. Als je je focust op één ding, doe je het beter, heb je meer rust en kan je een heleboel stress voorkomen.

2. Neem meer rustmomenten om stress te voorkomen

Het is belangrijk om je hoofd af en toe leeg te maken. De bank is misschien verleidelijk aan het eind van een drukke dag, maar om stress te voorkomen kun je beter gaan wandelen of sporten. Hiermee maak je je hoofd leeg en zorg je voor nieuwe energie. Ook zorgt wandelen of sporten voor een directe verlaging van je stresshormoon cortisol en maak je het gelukshormoon serotine aan. Twee vliegen in één klap! Om stress te voorkomen is sporten het meest effectief aan het begin van de avond. Dit geeft je de ruimte om daarna nog even te ontspannen voordat je gaat slapen. Is sporten niet helemaal jouw ding? Probeer dan tot rust te komen met meditatie, yoga of het lezen van een goed boek.

Ook overdag is het goed om af en toe rustmomenten te pakken om stress te voorkomen. Ga in de pauze een rondje wandelen, neem een kop thee en staar voor je uit totdat deze op is of doe een korte meditatie van 5 minuten. Korte rustmomenten geven je nieuwe energie en helpen je om stress te voorkomen.

3. Ga eens goed na wat je nu echt van jezelf moet

Er zijn waarschijnlijk erg veel dingen die je van jezelf moet. Ga dit lijstje nog eens na en trek in twijfel welke dingen echt nu moeten. Dit zal je helpen om stress te voorkomen. Kies elke dag drie dingen of taken die je nog moet doen en focus je op die drie. Als je die drie taken afkrijgt geeft het je voldoening. Een lange lijst met taken is niet realistisch en werkt demotiverend wat stress oplevert. En we willen stress voorkomen in plaats van genezen!

Praat eens met een stress coach

Weet je zelf even niet goed waar je moet beginnen om goed te kunnen ontspannen? Een stress coach kan je hierbij op de juiste weg helpen. Klik hier voor meer informatie https://www.praktijkmj.nl/stress-coaching/