Wat is een Trage Schildklier?

Voordat we het gaan hebben over een trage schildklier is het goed om te weten wat de belangrijkste functies van onze schildklier zijn:

  • Verhogen van zuurstofopname en de warmteproductie
  • Versnellen van je stofwisseling
  • Verbeteren van de doorbloeding
  • Verbeteren van zenuwgeleiding en alertheid
  • Heeft invloed op de spierspanning en werking van de gewrichten

Wat is een Trage Schildklier?

Heb jij last van een droge huid, koude handen en voeten, haartuitval (dun haar), breekbare en langzaam groeiende nagels, spierkrampen en/of gewrichtspijn, spataderen of couperose, obstipatie, depressieve klachten, trage hartslag dan zou het zo kunnen zijn dat je schildklier te traag werkt.

Oorzaken trage schildklier

Dit kan onder andere komen door auto-immuniteitsproblemen zoals de ziekte van Hashimoto, jodiumtekort, vergiftiging van zware metalen en gebruik van bepaalde medicijnen. Het probleem kan ook voortkomen uit een slechte omzetting in de lever van het schildklierhormoon en dit kan mogelijk de oorzaak hebben van bijvoorbeeld bijnieruitputting (stress), progesterontekort (vaak tijdens overgang), seleniumtekort (dit zit in graanproducten, groente, vis, vlees en paranoten) of door het te lang volhouden van een crashdieet.

Wat kun jij hieraan doen?

Herken jij je in de bovengenoemde klachten dan kun je deze aanpakken door gebruik van de juiste voeding, leefstijl en stressreductie. Door bijvoorbeeld het weglaten van suiker, gluten en zuivel in je voedingspatroon kun je je al een stuk beter gaan voelen. Vaak is namelijk ook de darm geïrriteerd of heb je zelf een lekkende darm. Er komen dan onverteerde voedingsstoffen in je bloedbaan. Als voeding niet goed wordt verdragen of verteerd dan belast dit het immuunsysteem en verhoogt dit de ontstekingsactiviteit in het lichaam. De truc is dus om je immuunsysteem tot rust te brengen, je darmwand te laten herstellen en zo je lichaam al minder fysieke stress te laten ervaren middels de voeding die je nuttigt.

Maar ook stress kan een serieuze boosdoener zijn bij een trage schildklier

Chronische stress ondermijnt het immuunsysteem waardoor deze overbelast raakt. Je kunt zo Hashimoto veroorzaken en verergeren. Je leefstijl aanpassen en stress reduceren is dus van groot belang. Pak je alle drie deze punten aan voeding, leefstijl en stress dan kun jij er zelf voor zorgen dat je van de bovenstaande klachten af komt.

Want je kunt je echt beter voelen dan je nu doet.

Herken je jezelf of misschien wel een vriend/vriendin of familielid in bovenstaande klachten dan help ik je graag met jouw probleem en coach ik je naar een beter werkende schildklier en meer energie!

Want je bent het waard, toch?!

Liefs,
Marjolein