Wat is pure en onbewerkte voeding?

Pure en onbewerkte voeding, je hebt het vast iemand al wel eens vaker horen zeggen, maar wat is dat dan eigenlijk? Tegenwoordig is er door onze ontwikkeling op het gebied van voedings- en levensmiddelen- technologie aan veel voeding kunstmatige en bewerkte voedingsstoffen toegevoegd. Deze zijn speciaal ontwikkelt en bedacht om zo de levensmiddelen nog beter te laten smaken, ze hebben een langere houdbaarheid en zijn hierdoor goedkoper in productie.

Helaas komen deze kunstmatig en bewerkte toegevoegde voedingsstoffen ons lichaam niet ten goede. Het kan juist klachten gaan geven zoals; Allerlei hormonale klachten, voedselintoleranties, huidproblemen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, darmproblemen, slaapproblemen, aankomen, cravings/eetbuien enzovoorts.

Je kunt je voorstellen dat bijvoorbeeld een appel in zijn natuurlijke vorm en biologisch gezonder is dan bijvoorbeeld appelsap waar de vezels uit zijn gehaald en meestal nog kunstmatige voedingsstoffen aan zijn toegevoegd. Ons lichaam moet harder werken om bewerkte voeding te kunnen verteren dan onbewerkte voeding. Dat kost dus ook meer energie die we juist willen gebruiken voor andere dingen.

Het zo veel mogelijkheid puur en onbewerkt gaan eten kan vele vage klachten helpen verdwijnen en je weer fitter en gezonder laten voelen. Als je voeding zo puur en onbewerkt mogelijk eet herkent ons lichaam deze stoffen, kan ze beter verwerken en de voedingsstoffen opnemen uit de voeding die van belang zijn voor allerlei verschillende functies in ons lichaam. Ze laten ons motortje draaien!

Wil jij ook gezonder gaan leven en bewuster omgaan met voeding en van je klachten afkomen dan kan ik je hierbij helpen. Jij leert wat goede voeding is voor jou en wat je beter kunt laten staan. Er komt geen dieet aan te pas want dat houdt bijna niemand vol. Leer te leven naar jouw behoeftes en leer de goede keuzes te maken in jouw voedingspatroon. Jouw hormonen weer in balans krijgen is het doel!

Bedenk alvast zelf eens wat je als eerste stap zou kunnen veranderen in je voedingspatroon? Ben eerlijk naar jezelf en maak de beslissing om jezelf gezond te eten. Houd hierbij de 80/20 regel in je achterhoofd. Dat betekent dat je 80% van de tijd kiest voor pure en onbewerkte voeding en 20% mag je eens iets ongezonder eten. Want ook met voeding draait het om de balans. En soms is dat wijntje of dat frietje echt wel eens lekker. Geniet daar dan ook bewuster van!

Liefs,

Marjolein