Weet je waar jij gelukkig van wordt?

Weet je waar jij nou echt gelukkig van wordt? Het hormoon Serotonine is het gelukshormoon. Het is dus van groot belang dat je voldoende Serotonine aanmaakt om je gelukkig te voelen.

Hoe kun jij zorgen voor voldoende aanmaak van Serotonine?

Serotonine noemen ze ook wel eens het Feel Good hormoon. Serotonine maak je overdag aan onder invloed van daglicht op je netvlies en beweging (liefst in de buitenlucht). Het is een hormoon dat heel belangrijk is omdat uit Serotonine in de avond wordt omgezet naar het hormoon Melatonine wordt aangemaakt, Melatonine is het slaaphormoon en zorgt voor een goede nachtrust en herstel. Een goed dag- en nachtritme is dus echt belangrijk om je gelukkig te voelen.

Hoe is jouw dag- nachtritme en wat doe jij aan beweging en kom je voldoende buiten? Kijk eens wat jij zou kunnen doen om alvast een eerste stap te maken naar een gelukkiger leven.

Het kan zijn dat Serotonine niet goed of niet voldoende wordt aangemaakt en dit kan vervolgens leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid, depressie, kort lontje, opstartproblemen en nog veel meer. Stress is hiervan één van de grootste boosdoeners. Stress zorgt er namelijk voor dat je energie gaat naar het verwerken van die stress, daardoor wordt je spijsvertering op een laag pitje gezet. Je lichaam ziet stress namelijk als belangrijkste punt om aan te pakken en zal dus zijn energie daaraan geven.

Omdat serotonine voor 85/90% wordt aangemaakt in je darmen is het dus belangrijk dat je zorgt dat je stress onder controle is en je darmen goed kunnen werken om uit de voeding die je eet de juiste voedingsstoffen te halen en zo de kans krijgt om serotonine in je darmen aan te kunnen maken.

Heb je maag- en/of darmklachten als obstipatie, diarree of een gevoelige maag dan eet je waarschijnlijk voeding waar je niet goed tegen kunt of die uit pakjes en zakjes komt. Pure en onbewerkte voeding zijn ook hier weer essentieel.

Maag- en darmklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben waar je zelf geen weet van hebt. Stress en voeding zijn de twee belangrijkste punten om aan te pakken om je serotonine aanmaak optimaal te laten verlopen. Ook medicijngebruik kan een boosdoener zijn voor je darmen.

In een persoonlijk consult en door het doen van testen kan ik samen met jou op zoek naar de oorzaken en gaan we met een persoonlijk stappenplan zorgen dat jouw darmen weer optimaal gaan werken. Zo ga jij je weer gelukkiger voelen!

Liefs,

Marjolein