Werkstress? Met deze tips vind je meer rust

“Werkstress” dat woord heb je natuurlijk al veel vaker horen vallen. In onze samenleving wordt er op dit moment veel gevraagd van jou als werknemer of werkgever. Dat er veel van je gevraagd wordt hoeft niet per se de oorzaak te zijn. Het gaat er meer om hoe jij hierop reageert en er vervolgens mee omgaat. Om werkstress in de hand te houden en grip te krijgen op de druk die je ervaart zijn er veel tips om meer rust te krijgen en te behouden tijdens je werk. Hoe werkstress ontstaat en hoe je dit ervaart kan per persoon verschillend zijn. Dit hangt namelijk af van persoonlijke factoren zoals je opvoeding, aard of bijvoorbeeld overtuigingen. Maar denk ook aan slechte voeding, weinig beweging en te weinig tijd voor jezelf nemen. Een gezonde levensstijl draagt bij aan het beter kunnen hanteren van werkstress. Als jij goed voor jezelf zorgt kan jij jouw werkstress aan en ben jij niet zomaar van je stuk te krijgen. 

Hoe ontstaat werkstress?

Herken jij jezelf in het type-omschrijving ‘altijd klaar staan voor de ander’? Jij bent degene waaraan collega’s alles kunnen vragen en jij hebt het in je om de problemen van anderen op te lossen voordat ze het verprutsen voor een klant of werkgever. Dit betekent dat je jezelf voorbij gaat lopen en uiteindelijk werkstress gaat ervaren. Als deze werkstress van lange duur is kan je uiteindelijk zelfs in een burn-out terecht komen. Zoals ik hiervoor al zei kan werkstress voor iedereen een andere oorzaak hebben. Het kan voortkomen uit overtuigingen die je vanuit je jeugd hebt meegekregen, door dingen die je partner tegen je zegt, door vervelende ervaringen of situaties op de werkvloer, onzekerheid, op zoek zijn naar waardering, een verminderde weerstand, een slechte gezondheid, tekorten aan natuurlijke voedingsstoffen, slechte zelfzorg, stress vanuit de thuissituatie, te weinig beweging en zo zijn er nog veel meer oorzaken van werkstress te noemen. 

Stress verminderen in een paar stappen

Om die onderste steen boven te krijgen en jouw stress te verminderen is het goed om de oorzaken van jouw werkstress samen met een stress coach te onderzoeken. Door middel van stress coaching ga je aan de slag met het doorlopen van de volgende stappen: 

  1. Onderzoek naar de oorzaak van jouw werkstress en het krijgen van inzicht in jouw manier van handelen in stress situaties.
  2. Bepalen welke overtuigingen, gewoontes en handelingen je moet veranderen om jouw werkstress te verminderen. We maken samen een passend plan waarin jouw voedings- en bewegingspatroon wordt aangepast.
  3. Inzetten van missende voedingsstoffen en het aanleren van andere gezondere gewoontes. Denk hierbij aan de juiste keuzes in voeding, keuze voor juiste beweging en passende stressreductie methodes. 
  4. Reflectiemoment: hoe gaat het nu? We bekijken waar er nog stappen genomen kunnen worden.
  5. Evaluatie! 

Zelf kun je ook alvast het nodige doen om jouw werkstress te verminderen:

  • Zorg ervoor dat je elke dag minstens 20 minuten buiten een wandeling maakt. Het is goed voor de aanmaak van serotonine, ook wel het gelukshormoon. Tevens wordt vanuit serotonine in de avond het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dus ook fijn voor een goede nachtrust.
  • Elke avond voordat je gaat slapen leg je 1,5 uur eerder je telefoon weg en blijf je weg van schermpjes zoals de tv en ipad. Neem een boek en lees nog even wat of heb eens een gesprek met je partner, schrijf je belevenissen van de dag in een dagboek of zorgen die je hebt van je af, luister naar muziek (rustige), neem een warme douche of bad, mediteer of doe een fijne ademhalingsoefening. 
  • Wil je even snel de werkstress verlagen tijdens het werk? Ga dan even ergens apart zitten en doe 10x een diepe in- en uitademing. Let erop dat je je schouders ontspant en echt ademt naar je buik. Het geeft meteen verlichting en ruimte in je hoofd.
  • Als je veel zit op je werk kun je elk uur even opstaan en bijvoorbeeld een glas water gaan halen of even 20 squats doen om je bloedsomloop weer lekker op gang te krijgen. Bewegen verlaagt je stressniveau en zorgt ervoor dat je nieuwe energie aanmaakt in je lijf. Dus heb je een dipje? Ga even bewegen.
  • Korte meditatie doet echt wonderen. Een korte meditatie vermindert stress snel. Zoek een fijne meditatie op Youtube en pas hem toe zo vaak je maar wilt. Je zult ervaren wat het met je doet!

Weer vol energie aan de slag?

Wil jij weer energie hebben en lekker kunnen werken zonder die stress gevoelens? Een stress coach kan je hiermee goed begeleiden en ondersteunen. Als stress coach maak ik een persoonlijk stappenplan waarin jij leert om te gaan met werkstress en nieuwe gewoontes aanneemt die jouw gezondheid ten goede komen. Je leert hoe je in de toekomst stress symptomen bij jezelf in een vroeg stadium kan herkennen zodat je direct de juiste keuzes kunt maken om weer beter voor jezelf te zorgen. Een stress coach kan je handige vaardigheden leren waardoor je met eenvoudige trucjes jezelf snel weer in balans kunt brengen. Meer weten? Neem dan eens een kijkje op mijn stress coaching pagina. Kies vandaag nog voor jezelf en zet de stap om je werkstress aan te pakken met een stress coach. Mail me gerust als je meer wilt weten, vragen hebt of als je me even wilt spreken aan de telefoon. Ik beantwoord jouw vragen graag!