Zo leer jij beter omgaan met stress

Ervaar jij dagelijks stress op je werk of gewoon in je privésituatie en vind je het omgaan met stress lastig? Voel jij je vaak gejaagd en heb je het gevoel dat je maar niet kunt stoppen omdat de druk te hoog ligt en je teveel van jezelf vraagt? Denk je vaak aan het einde van de dag ‘wat heb ik nu eigenlijk gedaan vandaag?’ Je hebt geen overzicht meer over je taken en bezigheden en voelt je geleefd. Dat is niet zo gek want in de tijd van nu wordt er veel van ons verwacht en verwachten we ook zelf te veel van ons lichaam en onze geest. We denken maar door te kunnen blijven rennen en vliegen terwijl het juist voor je gezondheid erg belangrijk is dat je je lichaam en geest tijdig rust geeft zodat je weer kunt opladen. Dit maak je namelijk scherper en productiever.

Door blijven rennen en denken dat je geen rust kunt pakken is dus waanzin en maakt jou echt niet de beste werknemer, werkgever, moeder/vader, partner en vriendin/vriend. Leren omgaan met stress is een kunst maar is zeker niet onmogelijk. Het is vaak simpeler dan je wellicht zult denken. Het leren omgaan met stress kan jou vele voordelen bieden op allerlei vlakken. Denk aan betere relaties, een fijnere moeder zijn, een prettige werknemer zijn, een werkgever zijn die de rust en stabiliteit weet te behouden, en het belangrijkste van alles een gezonder en fitter mens te zijn.

Wat is stress?

Stress is een reactie op een gebeurtenis waar angst de grondlegger van is. Acute stress is goede stress en is kortdurend, bijvoorbeeld als je ineens in het verkeer bovenop de rem moet trappen als er plots iemand oversteekt. Je maakt dan het hormoon cortisol (stresshormoon) aan die zorgt dat je goed kan reageren in deze plotselinge situaties. Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam in opperste paraatheid verkeert zodat je kunt vluchten of vechten. Omdat dit vaak niet langer dan een half uur duurt kan je cortisol daarna weer dalen en gaat je lichaam weer energie vrijmaken voor je spijsvertering, immuunsysteem en geslachtsorganen.

Veel voorkomende stress symptomen zijn:

 • Stemmingswisselingen
 • Depressieve gevoelens
 • Niet kunnen afvallen/aankomen
 • Maagklachten
 • Darmklachten
 • Huidproblemen
 • Slaapstoornissen
 • Laag libido
 • Hoge bloeddruk
 • Kort lontje
 • Menstruatiecyclus klachten
 • Eetbuien
 • Hoofdpijn/migraine

Beter omgaan met stress in drie stappen

Om beter te kunnen omgaan met stress zul je op drie punten stappen moeten ondernemen.

 • Stap 1: Ga goed onderzoeken waardoor jouw stress ontstaat en van welke dingen jij echt ontspant om je stress te verminderen.
 • Stap 2: Stel met een stresscoach een persoonlijk plan samen en bepaal hoe jij jouw stress stap voor stap gaat aanpakken. Een coach is een soort mentor die jou in dat proces kan bijsturen en je leert omgaan met stress. Tevens bekijkt een stresscoach ook wat jouw persoonlijke leefstijl is en zal de aanpassingen zo adviseren dat het in jouw leefpatroon past. Dit zal je motiveren om hiermee aan de slag te gaan.
 • Stap 3: Ga bekijken hoe jouw dagelijks voedingspatroon, beweegpatroon en ontspanningspatroon er doorgaans uitziet en bekijk wat je hierin kunt aanpassen om stress te verminderen. Dit kan natuurlijk ook samen met een stresscoach. Zo kan je een spiegel worden voorgehouden, kun je jouw stress bij de kern aanpakken en leer jij stap voor stap omgaan met stress.

Weer energiek en ontspannen in het leven

Door te leren omgaan met stress kan je dit vele gezondheidsvoordelen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een beter energielevel, helder kunnen nadenken en een evenwichtiger persoon zijn. Je gaat je weer gelukkig en tevreden voelen waar ook je relatie baat bij heeft. Je libido gaat omhoog, je kunt veel beter focussen en je blijft overzicht houden. Als je kan omgaan met stress verbetert ook je immuunsysteem, je verteringsproces kan optimaal werken en je kunt afvallen! Daarnaast komen je hormonen beter in balans en heb je geen klachten rondom je menstruatiecyclus. Kortom je kunt weer lekker van het leven genieten!

Door te leren omgaan met stress kun je grotere gevolgen voorkomen. Denk hierbij aan een burn-out, depressie, relatieproblemen en gezondheidsproblemen. Langdurige stress is een vervelende en hardnekkige boosdoener die je ten alle tijden wilt vermijden.

Een stress coach kan helpen!

Zoals hierboven al is aangegeven kan een stresscoach jou helpen doelgericht en tot de kern te komen van jouw stress. Een coach neemt je stap voor stap mee in het proces waarin je gaat leren omgaan met stress en waarbij je leert hoe je in de toekomst kan herkennen wanneer je stressgevoelens ervaart en wat je er dan direct aan kunt doen. Door begeleiding van een stresscoach kan je worden gestuurd en gemotiveerd om actief aan de slag te gaan met jouw stress. Jij weet aan het einde van je coachingstraject precies hoe je beter kan omgaan met stress en kunt het daadwerkelijk zelf aanpakken en voorkomen. Ik help je graag bij jouw proces en ben graag jouw coach om te leren omgaan met stress. Je weer sterk, evenwichtig en gelukkig voelen, dat wil jij toch ook? Check ook mijn stress coaching pagina voor meer informatie. Maar je mag me ook altijd mailen met vragen op marjolein@praktijkmj.nl.